Pridaj medzi obben    Hlavn Strnka

Prihlsenie
Meno: 
Heslo:


Nov firmy
 



Najviac hadan vrazy
 

Inzercia


gpz

Babičkin Tip - Levanduľa skrášľuje
 
Pridan: 02.01.2012 Vytlai lnok
 
Táto nádherná rastlinka dokáže potešiť nielen oko, ale pomáha aj pri zdravotných problémoch a je vynikajúcim kozmetickým prostriedkom. Doslova vie osviežiť všetky zmysly. Naše staré mamy, a aj dnešné šikovné gazdinky, pestujú levanduľu nielen pre jej krásu ale aj pre jej všestranné využitie.
 
Babičkin Tip - Levanduľa skrášľuje

Táto nádherná rastlinka dokáže potešiť nielen oko, ale pomáha aj pri zdravotných problémoch a je vynikajúcim kozmetickým prostriedkom. Doslova vie osviežiť všetky zmysly.
Naše staré mamy, a aj dnešné šikovné gazdinky, pestujú levanduľu nielen pre jej krásu ale aj pre jej všestranné využitie. Levanduľa je v podstate poloker, ktorý možno pestovať na záhradke, ale aj na balkóne v kvetináči. Pôvod tejto rastlinky je v Stredomorí a má šedozelené listy a kvety zvyčajne fialovej, alebo modrofialovej farby. V domácnosti ju využijete od varenia až po voňavé kúpele a masti.
Citlivá rastlinka
Semienka levandule sa vysádzajú vo februári alebo marci, avšak túto rastlinku možno rozmnožovať aj odrezkami. Pozor, levanduľa je citlivá na mráz. Kvitne v letných mesiacoch a zbiera sa z nej vňať pred kvitnutím a kvety.
Silica z levandule je obľúbená aj v kozmetike. Jedna kvapka na spánky odstráni bolesti hlavy a pomáha aj pri celulitíde. Je vhodná pre každý typ pleti, medzi jej „zázračné“ účinky patrí regenerácia buniek, omladenie pokožky a ocenia ju i ľudia s kožnými problémami.
Pre pokožku
Levanduľové prípravky sa používajú pri popáleninách, i pri tých od slnka a jej protizápalové účinky pôsobia blahodarne proti vyrážkam, ekzémom, lupienke a dermatitídam.
Z levandule možno pripraviť viacero prostriedkov na ošetrenie pleti. Všestrannou je levanduľová tinktúra, ktorú pripravíme z 25 g levandule, ktoré zalejeme 250 g kvalitného liehu. Necháme lúhovať dva týždne, pričom nádobu je potrebné poriadne uzavrieť. Následne sa zmes scedí a uchováva v tmavej nádobe. Tinktúra sa v zriedenej forme používa ako voda po holení, ale pomáha aj pri dne, reume a zápale nervov. S jednou kvapkou tinktúry si môžete masírovať spánky pri bolestiach hlavy.
Príjemný kúpeľ
Veľmi obľúbený je aj levanduľový kúpeľ. Ten si pripravíme tak, že päť hrstí levanduľovej vňate sparíme v piatich litroch vody a necháme 20 minút vylúhovať. Následne levanduľu precedíme a vodu vlejeme do pripraveného kúpeľa, ten by však nemal mať viac než 37 stupňov Celzia. Levanduľový kúpeľ nielen nádherne vonia, ale zbaví vás aj stresu a podráždenosti, zlepší stav kožných plesní a omladí pokožku. 
Uvariť si môžete aj levanduľovú masť. Kilogram domácej masti zmiešajte so 100 g včelieho vosku a zohrievajte vo vodnom kúpeli na teplotu 80 stupňov Celzia. Potom pridajte 250 g čerstvých levanduľových kvetov a približne desať minút miešajte. Masť musí 24 odstáť, potom ju treba opäť rozohriať a precediť cez gázu. Skladujte ju na tmavom a chladnom mieste.
Pre zdravie
Pri chorobách dýchacích ciest možno levanduľu aj inhalovať, pomáha i pri chrípke, z tinktúry je vynikajúce kloktadlo. Levanduľový olej, podobne ako masť sa používajú na boľavé miesta po úrazoch, zápaloch i pri reume. Pri výrobe oleja sa čerstvé kvety macerujú šesť až osem týždňov v olivovom oleji.
Tehotným a dojčiacim ženám sa používanie levandule neodporúča, pretože jej silica je relatívne toxická.
Okrem liečebných a skrášľujúcich účinkov môžete levanduľu použiť aj v kuchyni, kvety sa pridávajú pre vôňu do cukru a lekvárov, avšak možno z nich pripraviť aj ocot. Sušené kvety levandule sa tiež zvyknú zašívať do malých vrecúšok a dávať k vankúšom do postele, alebo na prevoňanie do skríň.
predaj sušenej levandule lekárskej: www.byvajme.sk/levandula


-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
     SLOVENSKÝ  PROJEKT MERANÍ GEOPATOGÉNNYCH ZÓN a GEOANOMÁLIÍ


Geologicka-mapa-SR-FB

          Projekt meraní Geopatogénnych Zón (Geoanomálií) prebieha za účelom štatistického vyhodnocovania podielu negatívnych zón v obydliach na celom Slovensku. Postupne bude vytvorená mapa s vyhodnotením lokalít viac, alebo menej vhodných na bývanie z hľadiska štatistického výskytu geoanomálií a geopatogénnych zón.  agentúra INGFOUR s.r.o. realizuje výjazdové merania Geopatogénnych Zón (Geoanomálií) pod vybranými obydliami na celom Slovensku.  Za účelom vyhodnotenia štatistického a geologického rozloženia geoanomálií pod obývanými oblasťami. Zároveň sa sleduje aj vplyv určitých architektonických prvkov obydlí, ktoré samy o sebe vedia určitým spôsobom eliminovať  geoanomálie a GPZ.
           Zameraním geopatogénnych zón vo Vašom obydlí  zistíte aké opatrenia urobiť, aby ste sa doma cítili naozaj dobre. Napríklad jednoduchou zmenou umiestnenia miest kde spíte alebo sa najdlhšie zdržujete mimo geopatogénnych zón . Viac informácií: TU

 

Pozri tiež:

Levanduľa lekárska priamo od pestovateľky: www.byvajme.sk/levandula 


 

 

 

Novinky emailom
Mte zujem dostva do emailovej schrnky novinky, informcia lnky z tohto portlu?
Prihlste sa!
Email:

TOP ponuky
Hada v ponukch:
 

TOP lnky
 
www.byvajme.sk® Hlavn Strnka | Kontakty | Registrcia