Chcete si adoptovať psíka a neviete ako na to?
 
Pridan: 17.05.2015  
 

Útulok v Košiciach

14.03.2009

Stredisko vzájomnej pomoci ľudí a zvierat

Na 3-hektárovom schátranom pozemku bývalého Pomocného roľníckeho hospodárstva Haniska v súčasnosti patriacom mestu Košice v katastri Železiarne Košice-Šaca vyrastie stredisko, ktoré pomôže ľuďom i zvieratám.

31.10.2008

Práce na útulku

Nešťastím sveta je to, že nikto na zemi nedokáže zachrániť každého, kto pomoc potrebuje. Ale tým, ktorým sa pomôcť dá, by sme spoločnými silami mali podať pomocnú ruku. Práca na útulku, to nie je len kŕmenie a čistenie. Aby bol chod útulku zabezpečený, je nevyhnutné množstvo ďalších činností. Fotografie vyjadrujú len niektoré...

14.03.2009

Dobrovoľné brigády na útulku a stredisku

Brigádne môžete pomôcť po celý rok, hlavne cez víkendy. V zimnom období nám môžete pomôcť hlavne rúbaním palivového dreva, ktoré sa používa do kotlov na prípravu potravy pre zvieratá, opravami kotercov. Od jari do jesene uvítame pomoc aj na Stredisku. Toho roku ( r.2009 ) budeme pokračovať s oplotením areálu...

Chronológia

Zarastené smetisko
Výbežisko
Sklad krmiva, liečiv, materiálu
Šteňacia škôlka

Rok 2000

Do roku 2000 v Košiciach s 250 000 obyvateľmi a nikdy neexistoval útulok pre zvieratá. Len akési pochybné odchytové miesta, ktoré sú kvôli škandálom presúvané. Snaha o vybudovanie skutočného útulku vždy stroskotala kvôli rôznym problémom. Neuspelo ani občianske združenie Sloboda zvierat, ani finančne podporované fyzické a právnické osoby, ani samotné mesto.
Dvaja mladí ľudia začínajú intenzívne obiehanie všetkých inštitúcií, ktoré majú vo svojej kompetencii rozhodovať a pomôcť v otázkach realizácie útulku. Odozva inštitúcií je neutrálna alebo negatívna. Väčšina opýtaných san a zanietencov pozerá ako na bláznov. Okrem vedenia Útvaru hlavného architekta mesta Košice (hl.arch. Murko, Ing. Bohušová, Ing. Vlčková.). Odtiaľ i prišla prvá pomocná ruka vtedy v podobe odborných rád.

Rok 2001

Trojica mladých dobrovoľníkov zakladá neziskové občianske združenie Únia vzájomnej pomoci ľudí a psov (U.V.P). Ich činnosť sa rozdeľuje na 2 hlavné smery: jeden vychádza z predchádzajúcich aktivít a tým bola starostlivosť o opustené zvieratá v domácich podmienkach, výcvik psov pre verejnosť, výcvik záchranárskych psov.
Druhý je zameraný na hľadanie vhodnej lokality pre útulok. Tu nastáva vážny problém: rozľahlosť mesta Košice a rozdelenie na viac než 20 mestských častí spôsobuje, že kompetentní nechcú pristúpiť na vybudovanie útulku práve v ich mestskej časti.
Do hľadania sú zapojené realitky, rôzne fyzické a právnické osoby, mestské časti. Nič! Ak niektorý pozemok vyzerá nádejne a začína sa vybavovanie, vyskočia problémy, ktoré definitívne ukončia ďalšie kroky.
Pri hľadaní sa objaví 3 ha pozemok - bývalé Pomocné roľnícke hospodárstvo Haniska (PRH) - ktoré zdá sa, spĺňa všetky podmienky veterinárne, hygienické, týkajúce sa životného prostredia. Má to však 2 háčiky. Nehnuteľnosť je totálne schátralá bez inžinierskych sietí a patrí Ministerstvu obrany SR.
Starostlivosť o zvieratá je hradená v tom čase výlučne z vlastných výplat. Zvierat je stále viac a finančné prostriedky už vôbec nestačia pokryť starostlivosť o cca 15 zvierat. Je nutné hľadať podporu u ľudí, ktorí majú zvieratá naozaj radi. Darov je však málo, nutná je pôžička 50 000 Sk. Bolo ťažké zohnať ju, ale vyšlo to.Využila sa na nákup liečiv, prvé operácie a ďalšie sterilizácie, ale tiež na prvé letáky informujúce o danom stave a zabezpečenie prvej verejnej zbierky.
Tá umožnila navrátenie pôžičky, rozšírila možnosti a UVP sa dokázalo starať asi pravidelne už asi o 25 psov.

Rok 2002

Do aktivít U.V.P pribúdajú ukážky a besedy na školách, canisterapie. Počet zachránených zvierat v provizórnych domácich podmienkach prekročil za 2 roky 400, čo je však na mesto Košice žalostne málo. Naďalej zúfalo pokračuje hľadanie vhodnej lokality a vybavovanie ohľadom PRH Haniska. Kvôli nemu má predsedkyňa U.V.P stretnutie s vtedajším ministrom obrany, pánom Stankom. Na dosiahnutie pozemku však je nutné prekonať zdĺhavé právne kroky.
U.V.P realizuje už 2.ročník Celoslovenskú výstavu "orieškov" a "nepapierakov" a tiež Letný výcvikový tábor. Masovo sa rozbiehajú výcviky pre verejnosť v parku Anička.

Rok 2003

U.V.P našlo 0,5 ha pozemok kat.č. 182 v susedstve PRH Haniska patriaci mestu Košice. Požiadalo o jeho prenájom. Začína sa vybavovanie územného konania. Pokračujú a rozširujú sa všetky aktivity týkajúce sa osvety, výcvikov, podujatí, canisterapií. Do starostlivosti o zvieratá pribúda i možnosť spolupráce s Univerzitou veterinárneho lekárstva týkajúca sa sterilizácii zvierat. Naďalej prebieha nekonečné vybavovanie ohľadom PRH Haniska. Počet zachránených zvierat prekročil 700.

Rok 2004

PRH Haniska bolo bezodplatným prevodom prevedené z vlastníctva Ministerstva obrany SR do vlastníctva mesta Košice. Od tej chvíle začína U.V.P rokovať o prenájme tejto nehnuteľnosti s mestom Košice. Zároveň sa vybavuje i územné konanie na pozemku kat.č. 182. Tu nastávajú komplikácie súvisiace s vyňatím z pôdneho fondu a nesprávnymi katastrálnymi číslami z minulosti. Vybavovanie je neuveriteľne zdĺhavé.

K aktivitám U.V.P pribúda i organizovanie Medzinárodných Majstrovstiev SR záchranárskych psov a Súťaže agility. Pribúdajú inštitúcie, kde sa realizujú canisterapie. U.V.P začína vydávať časopis Život so psom.

Počet zachránených zvierat v provizórnych podmienkach prekročil 1200.

Rok 2005

Dokončuje sa vybavovanie stavebného povolenia pre útulok na pozemku kat.č. 182. Už sú tu prvé zvieratá. Stavebné náklady nás vyžmýkali na nulu. Máme vážny problém so zabezpečením starostlivosti o zvieratá. Požiadavky na našu neziskovú organizáciu rastú, avšak pomoc stagnuje. Dostávame sa do zlej finančnej situácie. Napriek tomu počet zachránených zvierat prekročil 1700 zvierat.

V júni mestské zastupiteľstvo schválilo U.V.P prenájom PRH Haniska pre potreby výstavby Strediska vzájomnej pomoci ľudí a zvierat. Prenájom za 1 korunu na dobu 10 rokov s možnosťou predĺženia. Všetky spomínané aktivity pokračujú a rozširujú sa.

V súčasnosti hľadáme sponzorov so zlatým srdcom, ktorí pomôžu pri realizácii Strediska vzájomnej pomoci ľudí a zvierat. Je to európsky unikát, zastrešujúci útulok s kapacitou 250 zvierat, osvetovú farmu domácich zvierat určenú pre vzdelávanie verejnosti, priestory pre animalterapiu, výcviky pre verejnosť, špecializované výcviky asistenčných a záchranárskych psov. Umožňuje zapojenie problémových skupín obyvateľov do pracovnej činnosti.
Prosíme, pomôžte. Zachránite tým množstvo bezbranných životov a pomôžete mnohým ľuďom.

Ďakujeme.

Rok 2006

Január a február - V útulku sa vystrieda napriek zime celkom pekný počet zvierat. Každý mesiac odchádza cca 35-40 zvierat. Čakáme, ako dopadne rozhodnutie mestského zastupiteľstva koncom februára 2006, ktoré má schváliť zmenu územného plánu na parcele pre Stredisko, aby bolo možné realizovať projekt v celom objeme činností. V súčasnosti je permanentne umiestnených na útulku 80 - 100 zvierat.

September 06 - mesto Košice schválilo zmenu územného plánu týkajúceho sa Strediska vzájomnej pomoci ľudí a zvierat. Ďakujeme mestským poslancom za pochopenie situácie a kladné vyjadrenie. Začína sa územné konanie...

Hľadáme pomoc zo strany inžinierov a architektov týkajúcu sa stavebného konania. Ďakujeme.