Vlhkosť v byte a čo s ňou
 
Pridan: 05.08.2014  
 

Vlhkosť v byte čo s ňou.

 

Možno sa vám bude zdať, že v časti môjho článku je skrytá irónia, ale nie je to nič iné len otvorenie stále sa rozmáhajúceho problému nadmernej vlhkosti v našich bytoch. Môj názor zhrnutý v článku je spracovaný na základe vlastných skúseností z odborných meraní tepelnoizolačných vlastností obývaných stavieb a hlavne bytov v bytových domoch.

Jedným z kritérií dobrej vnútornej pohody v našom byte pre ľudský organizmus je zloženie vzduchu, ktorý si sami regulujeme. Áno sami.

V jednom mojom článku (Hurá ideme zatepliť) som písal o rovnováhe teploty, vlhkosti a o prúdení vzduchu v našich príbytkoch. Je správne, že chceme šetriť energie a zateplíme si náš dom, byt. Vymeníme okná. Naše byty nie sú kancelárie, ani výrobné haly. Trávime v našich bytoch možno polovicu nášho života. V našich bytoch varíme, perieme teda aj sušíme prádlo. Sprchujeme sa, dýchame. Veľa bytov má nefunkčné odsávanie z kúpeľní, kuchýň. Ak zistíme, že sa nám začínajú tvoriť na niektorých častiach konštrukcie bytov plesne, hromžíme na správcov bytov. Užívame náš byt správne?

Pri jednom z meraní som nameral vo vnútri bytu 70% vlhkosť pri teplote 21°C. Vonku bola v tom čase 80% vlhkosť a 3°C. Po otvorení okien a intenzívneho vetrania vlhkosť v byte klesla v krátkom čase na 50%.  Nechcem v tomto článku opisovať ako pomôže aj vysoká vonkajšia vlhkosť pri nízkej teplote keď ju „pustíme“ do nášho bytu. V ďalšom byte asi na 60 metrov štvorcových žijú štyria dospelí ľudia a väčší pes. Náš psík, alebo iné domáce zvieratká sú zatvorené skoro celý deň v byte. Aj to sú zdroje tepla a vlhkosti, ale aj konzumenti kyslíka. Nefunkčný odsávač pár a nefunkčné odsávanie z kúpeľne nám zvýši vlhkosť v byte. Ráno otvoríme okná vyvetráme. V popoludňajších hodinách prichádzame z práce, zo školy... Keďže v zimnom období je vonku chladno a my prídeme do „tepla“, zdá sa nám nelogické vetrať. V domácom prostredí začneme variť, prať, konzumovať teplú stravu, sušiť prádlo, sprchovať sa. Oddychovať pri televízii, internete, časopise... Tak nás nenapadne vetrať, veď sme v tom prostredí už niekoľko hodín a organizmus si „zvykol“ na vnútornú klímu. Mikroorganizmy (plesne) si nájdu to najchladnejšie miesto (najčastejšie okná a nedostatočne zateplený vonkajší plášť) v našom byte a pri zvýšenej vlhkosti, teplote a nedostatočnom prúdení vzduchu majú ideálne podmienky na množenie. Týmto neželaným stavom vnútorného prostredia nášho bytu môžeme ľahko predchádzať napríklad monitorovaním (meranie teploty a vlhkosti) našich bytových priestorov.  Nameraná vnútorná vlhkosť 60% nemá také isté zloženie ako taká istá hodnota vlhkosti vo vonkajšom prostredí.

V závislosti od vnútornej teploty vzduchu a vlhkosti vnútorného vzduchu v miestnosti určíme kritickú povrchovú teplotu na vznik plesní (dolu uvedená tabuľka). Všimnime si, že pri vlhkosti 70% v našom byte je to len asi 2°C rozdiel medzi vnútornou teplotou a kritickou povrchovou teplotou pre vznik plesňových polí.

Nerovnováha a zloženie vzduchu v domácom prostredí môže mať za následok rôzne zdravotné ťažkosti.

 

Tabuľka podľa normy STN 73 0540-3.

Teplota vnútorného vzduchu

Kritická povrchová teplota [°C]

na vznik plesní pri relatívnej vlhkosti vzduchu [%]

 

[°C]

40%

50%

60%

70%

20

9,2

12,6

15,4

17,9

21

10,1

13,6

16,4

18,8

22

11,1

14,5

17,4

19,8

23

12,0

15,5

18,3

20,8

24

12,9

16,4

19,3

21,8

 

 

Ing. Igor Kadlec, TSU Piešťany                                                                 

Technický skúšobný ústav Piešťany, Krajinská cesta 9, 921 01 Piešťany

Internet: www.tsu.sk

 ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

   SLOVENSKÝ   PROJEKT MERANÍ GEOPATOGÉNNYCH ZÓN a GEOANOMÁLIÍ  

Geologicka-mapa-SR-FB

          Projekt meraní Geopatogénnych Zón (Geoanomálií) prebieha za účelom štatistického vyhodnocovania podielu negatívnych zón v obydliach na celom Slovensku. Postupne bude vytvorená mapa s vyhodnotením lokalít viac, alebo menej vhodných na bývanie z hľadiska štatistického výskytu geoanomálií a geopatogénnych zón.  agentúra INGFOUR s.r.o. realizuje výjazdové merania Geopatogénnych Zón (Geoanomálií) pod vybranými obydliami na celom Slovensku.  Za účelom vyhodnotenia štatistického a geologického rozloženia geoanomálií pod obývanými oblasťami. Zároveň sa sleduje aj vplyv určitých architektonických prvkov obydlí, ktoré samy o sebe vedia určitým spôsobom eliminovať  geoanomálie a GPZ.
          
Zameraním geopatogénnych zón vo Vašom obydlí  zistíte aké opatrenia urobiť, aby ste sa doma cítili naozaj dobre. Napríklad jednoduchou zmenou umiestnenia miest kde spíte alebo sa najdlhšie zdržujete mimo geopatogénnych zón . Viac informácií: TU

 

Pozri tiež:

Levanduľa lekárska priamo od pestovateľky: www.byvajme.sk/levandula